duminică, 18 decembrie 2011

Strabatand Georgia

Shatili -este un sat alpin în zona istorică a provinciei Khevsureti a Georgiei. 
 
 Shatili este situat pe versantul nordic a lantului muntos din Caucazul Mare într-un defileu adânc al raului Aragunul superior (Argun), la 2 km de graniţa cu Itum-Kale district din Cecenia. 

Satul este de fapt un complex unic medieval de locuinţe fortificate din piatra şi mortar, care a, funcţionat atât ca o zonă rezidenţială cat şi ca, cetate de paza la marginea de nord-est a ţării . 
 
Cetatea este constituită din structuri terasate dominate de un palat cu acoperiş de locuinţe şi circa 60 de turnuri care impreuna creau un singur lanţ de fortificaţii. 

În anii 1960, peisajul exotic din satul gol a fost folosit ca locatie pentru o serie de filme georgiene despre viaţa trecută a Highlanders.


Shatili este în continuare locuit de o duzina de famili, dar este inaccesibil pe cale rutieră în timpul ierni. Satul este o destinaţie favorită pentru turişti care adora drumetiile pe munte.


Este unul dintre cele mai populare locuri pentru turisti, in regiunea Khevsureti montane

Uplistsikhe in traducere inseamna Cetatea lui Dumnezeu un oras antic pestera.
Uplistsikhe este identificata de către arheologi ca fiind una dintre cele mai vechi asezari urbane din Georgia. 
Uplistsikhe este sculptata în stâncă, situată la 12 km est de oraşul Gori, pe malul stâng al râului Mtkvari (Kura). Oraşul a fost fondat la sfârşitul anului al II-lea la începutul mileniului I î.Hr.Situat strategic în inima regatului antic de Kartli (sau Iberia cum era cunoscută de autori clasici ), ea a apărut ca un important centru politic şi religios al ţării.
Complexul Uplistsikhe poate fi provizoriu împărţit în trei părţi: sud (mai mică), de mijloc (centrale) şi nord (de sus), care acoperă o suprafaţă de aproximativ 8 hectare. Partea de mijloc este cea mai mare, conţine o mare parte a Uplistsikhe structuri taiate in piatra , şi este conectat la partea de sud printr-un tunel  îngust taiat in piatra. Alei înguste şi, uneori, scări care duceau de la ''strada"  centrala la  diferitele structuri.
 
Vardzia este o manastire pestera săpată în partea laterală a  muntelui Erusheli din sudul Georgiei lângă Aspindza pe malul stâng al raului Mtkvari. Ea a fost fondată de către regina Tamar în 1185.Manastirea a fost construita ca protecţie de mongoli şi a constat din peste şase mii de apartamente intr-un complex de poveste, treisprezece ani.Oraşul a inclus o biserică, o sală de tron, şi un sistem de irigare complex de ferme terasate. Accesul in complex a fost prin intermediul unor tunele bine ascunse în apropierea raului Mtkvari. 
 Regina Tamar cea Mare
Vardzia este un loc foarte special, considerat un simbol cultural,o sursă de mândrie pentru georgieni, şi un loc de vizitat pentru turiştii care călătoresc în Georgia. 
Locul este menţinut de un mic grup de călugări şi poate fi vizitat pentru o mică taxă.
Aproximativ 300 apartamente şi săli sunt de  vizitat şi în unele tunele si conducte vechi de irigare aduc încă apă potabilă. 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu